Voor je beter bent, ben je eerst goed.

Succes is vaak het puntje van de ijsberg, de laatste etappe van een lange route, het laatste punt van een lange reeks. Dat wordt nog wel eens vergeten. Zowel door de toeschouwer als door degene die aan het begin van de reis staat.

Als toeschouwer zie je alleen het succes, of het verlies. En vergeet je dat voorafgaand aan dat succes vele uren, dagen, weken, maanden en jaren zijn geïnvesteerd. Want je bent ook niet zomaar goed. Voor goed komt getalenteerd. En na talent komt hard werken, oefenen, zweten, afzien, incasseren en misschien ook nog wel een dosis geluk. Je zou ook kunnen stellen dat succes van onderschikt belang is. Immers, het voortraject van succes omvat misschien wel 95% van het traject. Het feitelijke succes vertegenwoordigt dan de laatste 5% Waar zou dan de meeste waardering voor moeten gelden ? Voor die vele jaren van hard werken of voor dat laatste stapje ? Ecco, de Olympische gedachte.

Ook de jonge reiziger, aan het begin van zijn of haar droom, doet er goed aan om te beseffen dat je niet zo maar beter bent. Eerst talent, dan goed, daarna misschien beter. In mijn vak zie je dat veel beloftes direct van talent naar beter willen. Wake up call…..dat kan niet ! Je zult vlieguren moeten maken, ervaring opdoen, fouten erkennen, mentoren omarmen om vervolgens weer los te laten, je zelf ontdekken, een eigen stijl ontwikkelen. Het proberen kopiëren van de beste heeft geen zin, want de beste is authentiek. Een kopie van de beste blijft altijd steken op 95%, want niet echt. Wat dat betreft kun je beter 110% goed zijn, dan 90% beter.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s